Khamis, 1 Disember 2011

Resepi Roti Tortilla (Lempeng Mexico)

ROTI TORTILLA
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil kecil garam
2 sudu kecil baking powder
2 sudu besar shortening
3/4 atau 1 cwn air
*sedikit minyak untuk menyalutnya supaya tidak melekat semasa memerapnya
*sedikit tepung gandum untuk digunakan semasa mencanai

CARA_CARA;
1. Gaul tepung, garam, baking powder bersama shortening
2. Kemudian di uli lembut dengan air. Gaul sehingga menjadi 1 doh.
3. Kepal-kepal sama saiz menjadi 5 ketul (kalau melekat kat tangan lumurkan sedikit minyak)
4. Perapkan 10min dalam mangkuk yang berbalut dengan kain lembap
5. Ambil seketul, canai nipis membulat serta taburkan sedikt tepung gandum
6. Goreng tanpa minyak dengan api kecil
7. boleh dihidangkan dengan stik, dengan sambal tumis pun sedap atau digulung (inti daging ayam+colesow seperti twister KFC)









1 ulasan:

  1. salam kenal :)

    kalo minat nak beli roti tortilla sejuk beku banyak banyak banyak banyak utk kenduri ke party ke jamuan ke, blh jengah blog akak ye, lalu terus ke kedai akak :)

    BalasPadam